Opnieuw Belgische wapens naar Saoedi-Arabië!?

“When the mission is defending freedom, the weapon is made by FN?”

Recent haalde Saoedi-Arabië het nieuws naar aanleiding van een beslissing van de Amerikaanse regering Bush om komende jaren voor miljarden dollars militaire steun te geven aan bevriende regimes in het Midden-Oosten. De voornaamste doelstelling van deze beslissing is om tegenwicht te bieden aan het regime in Iran. Ook in België wordt een graantje meegepikt van de wapenwedloop in het Midden-Oosten…

Karel Mortier

Saoedi-Arabië en andere golfstaten zouden een cadeaucheque krijgen van 20 miljard dollar van de Amerikaanse belastingbetaler om te shoppen in de Amerikaanse wapenarsenalen. Moebarak komt in aanmerking voor 12 miljard dollar als dank voor de geleverde diensten. De steun aan Israël kan uiteraard niet achterblijven, want de golfstaten staan weliswaar vijandig ten opzichte van de ambities van Iran in de regio maar zijn ook geen vrienden van Israël. Die laatsten hebben dan ook recht op een bedrag van maar liefst 30 miljard dollar. Alles samen. 62 miljard dollar! Deze beslissing komt op een moment dat de Amerikaanse begroting steeds dieper in het rood gaat om de oorlogen in Irak en Afghanistan te financieren.

Amerikaanse wapenbedrijven zijn echter niet de enigste die een graantje willen meepikken van de wapenwedloop in het Midden-Oosten. Ook in België staan wapenfabrikanten te drummen om een plaatsje te veroveren op deze lucratieve markt. FN Herstal zou volgens onbevestigde bronnen een contract in de wacht hebben gesleept voor de levering van 12.000 Five-seveN pistolen. In de Belgische pers is in het verleden veel te doen geweest rond dit wapen omdat het kogels afvuurt die in staat zijn kogelwerende vesten te doorboren.

Het Vlaams Belang, dat nochtans een voorstander is van vrij wapenbezit (als het weer mee zit?), noemde het op haar website een “superpistool”en verklaarde tegen de export en verkoop van het wapen te zijn (begin 2005 publiceerde het een artikeltje over dit wapen). De munitie voor dit “superpistool” wordt overigens niet in Wallonië gemaakt maar in Vlaanderen wat om onduidelijke redenen niet wordt vermeld in de tekst van het Vlaams Belang. Recent kwam het wapen ook in de VS in het nieuws omdat het was opgedoken in handen van criminelen, weliswaar met munitie dat geen politievesten kan doorboren.

In de gespecialiseerde pers is men overigens veel minder overtuigd over de effectiviteit van de munitie en een Vlaamse munitiefabrikant heeft een variant ontworpen die doeltreffender zou zijn. Nietemin zouden verschillende speciale eenheden waaronder de Amerikaanse Secret Service wiens taak het is om Amerikaanse politici te beschermen, waaronder de president, uitgerust zijn met dit wapen. Regelmatig zijn er halfslachtige pogingen van Amerikaanse politici om het wapen dat vanuit België wordt geïmporteerd te verbieden.

De aankoop is op zich geen grote verrassing omdat Saoedi-Arabië één van de eerste landen was die de P90 in grote getalen heeft aangekocht en FN en het huis van Saoed een goede relatie hebben. De P90 en Five-Seven gebruiken hetzelfde type munitie wat uiteraard een aantal praktische voordelen oplevert. Zal het Waalse gewest een exportvergunning afleveren voor de export van 12.000 wapens aan één van de meest repressieve regimes in het Midden-Oosten op een moment de spanningen in de regio toenemen? Wat is er democratisch en humanistisch aan deze deal mevrouw Milquet? Is het leveren van wapens de bijdrage van België aan de stabiliteit in het Midden-Oosten?

Lees ook

Een artikel uit ons archief over wapenleveringen aan Soedi-Arabië

Scroll naar boven